Banner image

Vad är torr hud?

Torr hud

Torr hud är något vi alla kan uppleva oavsett ålder. En torr hud kan kännas som en ständig kamp mot fnasighet, klåda och sprickor. Men, det finns räddning!

Torr hud kan vara ett milt och övergående tillstånd under några dagar till några veckor, men kan också bli ett mer långvarigt och allvarligt problem för en del. Hud som är torr blir också mer känslig. Torr hud kan bli irriterad och resultera i eksem, utslag och infektioner.

Det finns dock mycket man kan göra för att motverka torr hud i ansiktet och på kroppen.

Orsaker till torr hud

Att förstå orsaken till torr hud är det första steget för att uppnå en balanserad, välmående och strålande hud.

I huden finns ämnen som är fuktbindande, samt fetter som hjälper till att upprätthålla hudens fuktbalans. När hudens naturliga skydd rubbas tappar den fukt lättare. Orsakerna kan vara både inre och yttre.

Med åldern förlorar huden sin fuktbindande förmåga, samtidigt som talgproduktionen minskar, vilket leder till en mer torr hud.

Ärftlighet har också betydelse för benägenheten att få torr hud.

Yttre faktorer såsom väder och luftfuktighet påverkar graden av torr hud. Kall och torr luft som är typisk under vintern i Norden gör huden mer torr.

Överdriven tvättning, uttorkande hudvårdsprodukter, rengöringsmedel samt intensivt solande är andra orsaker till torr hud. Torr hud kan också vara en bieffekt av vissa läkemedel eller ett symptom på en underliggande sjukdom.

Behandla och förebygg torr hud

Säg adjö till torr och glåmig hud och välkomna en välmående och frisk hud!

Genom att undvika det som torkar ut huden (se avsnittet ”Tänk på” nedan) och genom att använda rätt produkter för torr hud, kan man förebygga och behandla torr hud med gott resultat. Med återfuktande och beskyddande krämer för torr hud, tillsammans med skonsam exfoliering (peeling) kan du ta makten över din hud igen.

Med fruktsyror, som AHA och särskilt PHA, kan du med skonsam exfoliering avlägsna torra döda hudceller samtidigt som du återställer och stärker hudens skyddsbarriär.


Ett traditionellt råd vid torr hud är att använda feta krämer och oljor, för att hjälpa huden att behålla fukten. Men en redan fuktfattig hud får inte mer fukt av en fet kräm. Det är naturligtvis viktigt att hjälpa huden att behålla befintlig fukt, men allra bäst är om det dessutom går att förbättra hudens förmåga att binda fukt.

Med produkter som tillför fukt och innehåller fuktbindande ämnen är det lättare för huden att återfå en bra fuktbalans än med feta krämer och oljor.

Tänk på

  • Undvik att använda vanlig tvål som ofta är uttorkande för huden.
  • Använd gummihandskar vid kontakt med hushållsrengöringsmedel.
  • Duscha/bada ej alltför ofta och i ej alltför varmt vatten.
  • Smörj in huden med återfuktande kräm, lotion eller serum för torr hud regelbundet. Gärna medan huden fortfarande är fuktig efter bad/dusch.
  • Använd skonsam peeling då och då för att avlägsna de döda torra hudcellerna, var försiktig med grova scrubprodukter som kan skada huden.

NEOSTRATA produkter mot torr hud