Hudläkaren tipsar

Hudläkare Tore Nilsen har undervisat, hållit föredrag och kurser för åtskilliga läkarkollegor och hudterapeuter. Han bedriver en framgångsrik verksamhet specialiserad på hudvård, rynkbehandling samt laserbehandling.

Hudläkaren tipsar

Tore, vad är viktigt när det kommer till hudvård och hudvårdsprodukter?

För mig som hudläkare är det viktigt att det finns forskning, studier och dokumentation bakom hudvårdsprodukterna. Detta kräver stora resurser och att det står en stark, seriös aktör bakom produkterna. Det finns hudvård som kan göra en skillnad för huden och det finns hudvård som är mer av välbefinnande karaktär och som har en mer ”ytlig effekt”. För att få resultat gäller välbeprövade och dokumenterat effektiva ingredienser. A-vitamin och AHA, alfahydroxisyra, är exempel på detta. Med AHA-peeling och produkter innehållande olika AHA-syror kan man uppnå väldigt fina resultat. Jag har god erfarenhet av behandling av många olika hudproblem med AHA; akne, rosacea, atopiskt eksem etc. Men också hud ”utan problem” ska vårdas och tas om hand med effektiva produkter och behandlingar.

Om man går in på mera konkreta råd tycker jag att dagkrämer bör innehålla ett solskydd med relativt hög solskyddsfaktor. Till exempel faktor 15 eller högre. Många är i dag duktiga på att använda solskydd när de reser till stranden för att sola men de glömmer att smörja sig när de går till jobbet, på lunch etc. Men de flesta kommer ihåg att använda en dagkräm! Skyddet i en dagkräm är inte alltid tillräckligt men det är absolut ett steg i rätt riktning.

När jag var på en läkarkongress i Kalifornien för några år sedan stod vi utomhus och pratade i pauserna. Solen var stark och jag hade inte tagit på solskydd. Det är ju inte något man är van vid att göra när man går på en kongress i Sverige. Några dagar senare var jag solbränd och fjällade från huden mellan skjortkragen och käklinjen. Men i ansiktet där jag hade haft en dagkräm med solskydd hade jag fräsch, fin hud!


Vilka besvär orsakar solen?

De vanligaste skadorna som solen orsakar vår hud är rynkor och åldrad hud, ofta även i form av pigmentförändringar. Det sägs att hela 85% av åldrandet orsakas av solen. Åldrad hud får vi alla, förr eller senare, mer eller mindre. Men om vi umgås oförsiktigt med solen kommer åldrandet tidigt. Det är enklare att fördröja en rynkas uppkomst, än att minimera en redan uppkommen. Så ju förr man börjar med förnuftig hudvård, desto bättre.

Vad som än värre är att solen även kan orsaka hudcancer. Allt från basaliom som är relativt lätta att behandla till de fruktade melanomen!

Vad kan vi som redan har solat för mycket göra?

Om man väljer en produkt som har retinol, ett A-vitamin, i sig kan man reducera några av de skador som har kommit med åren. Problemet med retinol är att det lätt orsakar rodnad, torrhet och fjällning. Men vid att komplettera med goda produkter som innehåller fuktbevarande ämnen kan man reducera dessa biverkningar till ett minimum. Optimalt är en kombination och rätt balans av A-vitamin och t ex AHA/PHA för att förbättra solskadad hud.

Med ett gott solskydd kan man alltså förbygga uppkomsten av solskador och med hjälp av aktiva ingredienser som till exempel retinol och AHA kan man förbättra redan uppkomna skador och i viss mån även förhindra uppkomsten av nya skador. Att ta hand om sin hud är fullt möjligt - med rätt preparat.

(Bild: Hudläkare Tore Nilsen. Foto: Martina Wärenfeldt)

Besök gärna Tores Nilsens hemsida