Banner image

Rynkor

Omfamna det vackra i att åldras

Att åldras är en del av livet och rynkor får vi alla, förr eller senare. Det beror delvis på att hudens naturliga cellförnyelseprocess saktar ner och på ärftliga anlag, men också på hur intensivt vi solat och hur vi vårdat huden i övrigt.

Varför får vi rynkor?

Liksom kroppen i övrigt så åldras huden. Hudens naturliga och kontinuerliga cellförnyelseprocess blir allt långsammare med åren. Hudens förmåga att bibehålla fukt minskar också markant med åldern och spänsten förändras. Huden blir torr, mindre elastisk och mindre fyllig. Den sjunker ihop och fåror och veck uppstår – det är det som vi kallar fina linjer och rynkor.

Linjer och rynkor uppkommer också av ansiktsmuskulaturens aktivitet. Vårt minspel orsakar ständigt olika veck i ansiktet och när huden så småningom mister sin spänst och elasticitet blir dessa veck synliga även när muskulaturen slappar av.

Solen – den största orsaken till hudens synliga åldrande

Ibland talar man om biologiskt eller kronologiskt åldrande och ”fotoåldrande”. Fotoåldrande uppkommer av exponeringen för sol. Solexponering förstärker inte bara det biologiska åldrandet som beskrivits ovan, utan ger även upphov till andra förändringar som normalt ej finns i icke-solskadad åldrad hud. Huden kan bli fläckig, blekgul, förtjockad och ibland knottrig, med djupare veck/fåror. Huden får utvidgade blodkärl och kan också bli läderartad i strukturen.

Behandla rynkor med NEOSTRATA

"Man brukar säga att cirka 80% av hudens åldrande orsakas av solexponering.


Hur behandla och förebygga ålderstecken?

Man är i princip aldrig för ung för att börja vårda sin hud. Det är självklart lättare att med sin hudvård behålla den ungdomliga lystern och spänsten än att få tillbaka den som gått förlorad, men å andra sidan är det heller aldrig för sent att börja. Genom att undvika skadliga faktorer och använda dokumenterat effektiva hudvårdsprodukter har man kommit en bra bit på vägen för att fördröja de ålderstecken som lurar runt hörnet.

Genom att använda hudvårdsprodukter med ingredienser som stimulerar nybildningen av hudens celler, som återfuktar på djupet och som förbättrar elasticiteten fördröjs de synliga ålderstecknen. Vilken sammansättning och koncentration som är optimal beror på hudtyp och ålder. Exempel på beprövade ingredienser med så kallad antiaging effekt är olika typer av AHA-syror, peptider, A-vitamin (retinol) och antioxidanter.

"Att starta med en bra hudvårdsrutin handlar inte heller bara om att vrida tillbaka tiden; det är också ett sätt att ta hand om sig själv och sitt mående – self-care!

Många väljer att ta hjälp när de synliga tecknen på åldrande är ett faktum och när de första rynkorna börjar visa sig kan det vara dags att gå över till hudvård med så kallad antiaging effekt. Förutom hudvårdande produkter och särskilda antiaging serier finns det många olika typer av hudvårdsbehandlingar att välja mellan – hos hudterapeuter, hudläkare och plastikkirurger. Vilken behandling som passar bäst avgörs av omfattningen av problemet tillsammans med vilket resultat som önskas.

Exempel på estetiska behandlingar för att minimera ålderstecken

Injektionsbehandlingar med olika typer av ”fillers” kan förbättra enstaka områden eller rynkor i huden genom att dessa injiceras med t ex hyaluronsyra, rynkan fylls tillfälligt ut. Upprepad behandling är nödvändig, då ämnena som injiceras naturligt bryts ner av kroppen. Ett annat alternativ är att minska aktiviteten i själva muskulaturen med hjälp av injicering av ett muskelavslappnande ämne. Denna typ av behandling måste också upprepas regelbundet. För en dramatisk förändring krävs ofta ett kirurgiskt ingrepp, t ex en så kallad ansiktslyftning, som är en sträckning av huden i ansiktet. Nämnda estetiska behandlingar påverkar inte hudens yta och struktur varför en kombination med hudvårdande produkter och behandlingar alltid rekommenderas för ett komplett resultat. NEOSTRATA peeling-behandlingar och hudvårdsprodukter har dokumenterad effekt på alla ålderstecken och ger en synlig förbättring av hudens struktur, volym, hudton och fasthet.

Hos en NEOSTRATA expert utförs olika typer av behandlingar med hjälp av t ex AHA och retinol som har dokumenterad effekt på ålderstecken.

TIPS

Genom olika medvetna val kan vi bromsa hudens synliga åldrande.

  • Skydda dig från solen genom att använda solskyddsfaktor året om och undvik att sola mitt på dagen när solen är som starkast.
  • Ha en effektiv hudvårdsrutin med rengöring, återfuktning, serum och riktade produkter mot rynkor. Kombinera med behandling på hudvårdsklinik regelbundet.
  • Satsa på en hälsosamt livsstil med rätt kost och motion.

 

Läs mer om NEOSTRATAs klinikbehandlingar mot ålderstecken

Banner image

FÖR EN SUND
OCH FRISK HUD

NEOSTRATA Skin Active, är en avancerad och omfattande
antiaging-serie som tar itu med alla synliga tecken på åldrande hud.

NEOSTRATAs produkter mot rynkor